Glas in Lood Jan Heijnen

    Film: Glas in Lood (Gift aan: Limburgs Museum)

Productiejaar: 1954-1959 als 8 mm film. Camera: Jan Heijnen.Het vervaardigen van gebrandschilderd glas in lood kerkramen in een glazeniersatelier in het midden van de vijftiger jaren in Swalmen. De film werd gemaakt om aan pastores in parochies te tonen met het doel opdrachten binnen te halen voor de eigenaren van de glazeniersateliers. In de film figureren Jos Eggen uit Kerkrade (kunstschilder), Jaques Verheyen uit Echt (kunstschilder), Piet Tegels (medewerker), Jan Heijnen (medewerker en naamgenoot), Sylvester Heijnen (medewerker en broer), Ger Heijnen (medewerker en neef). Glazenier Jan Heijnen, de maker van deze film, staat alleen met zijn handen en glassnijdend op de film.1e gedeelte ongeveer 15 minuten.
Met carbon, de originele tekening overtrekken om de glasmallen uit te knippen. Met de papieren glasmallen worden de stukken glas uitgesneden. Als een legpuzzel alles weer aan elkaar plaatsen. Een glasplaat over de originele tekening en met beienwas de glasstukken vastzetten. Tegen het lichtraam plaatsen en de hoofd contouren aanbrengen. Het gehele paneel donker verven. De kunstschilder haalt daarna de lichte vlakken uit de donkere verf. Werken tegen het raam of op een lichtbak. Oven platen in kalken met krijt tegen het vastbakken. Stukken glas loshalen van de glasplaat en een voor een op plaat leggen. Platen met glas in oven plaatsen. Het bakproces in de oven brand de verf vast op het glas. Oude loodresten smelten in smeltpan. Vullen van de loodmal. Afkoelen en ruwe loodstrippen er uit halen.2e gedeelte ongeveer 10 minuten.
Ruwe loodstrippen er uit halen. Met een loodmolen de loodstrippen op het gewenste model brengen. Intussen de oven legen. Het ingezakte glasstuk geeft de warmte van de oven aan. Stuk voor stuk de glaasjes weer op de plaats leggen. Nu wordt het werkelijke glas in lood zetten met hamertje tik gedaan. Het invetten van de loodverbindingen. Het solderen van de loodverbindingen. Het waterdicht maken van het nieuwe paneel met stopverf. Nu de andere kant. Goed de loodstrips laten aansluiten. Schoonmaken met zaagsel. Bevestigingsbeugels aanbrengen voor plaatsen in muur/sponning. Klaar voor transport.Klik rechts op de afbeelding van het sjabloon voor een vergroting.

Webdesign: 2015 -'23 Copyright Wim Heijnen